VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zuinige overheidssector vertraagt groei Randstad

Welk patroon de wereldeconomie gaat volgen, is nog ongewis. Toch weet Randstad vooralsnog haar omzet verder op te krikken. De directe bedreiging komt vooral van de publieke sector.

De barometer voor de gezondheid van de economie. Dat zijn uitzenders bij uitstek. Als klanten onzeker zijn over welke richting de conjunctuur op gaat, trappen ze op de rem met het inlenen van extern personeel.

Overheidsbezuinigingen
Randstad ondervindt dit vooral door overheidsbezuinigingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat is het beeld van de tweede kwartaalcijfers die het tweede uitzendconcern ter wereld (achter Adecco en voor Manpower) vandaag publiceerde.

Volgens topman Ben Noteboom lijdt het bedrijf sterk onder de nagenoeg verdwenen inhuurbehoefte van de overheid. Dit merkte Randstad vooral bij haar labels Yacht en Tempo Team.

In Frankrijk, waar Randstad marktleider is, Duitsland en de Verenigde Staten liepen de zaken wel redelijk op rolletjes. Financieel directeur Van de Kraats was behalve voor productiemedewerkers, de blauwe boorden ook positief over de trend in de witte boorden, het professionele segment.
 


‘In Noord-Amerika zien we een sterke vraag in IT en naar ingenieurs. Dat zien we ook in sommige Europese landen, zoals België en Frankrijk', aldus Van de Kraats.

Aanzienlijk effect
Het slechte nieuws is ook dat de uitzender de overheidsbestedingen voorlopig nog niet ziet aantrekken. Deze malheur zal de komende periode ook nog een ‘aanzienlijk' effect hebben op de resultaten, zo liet Noteboom optekenen.

Los daarvan signaleert de uitzender ‘veel onzekerheid' bij haar klanten, om daar aan toe te voegen dat dit ook positief kan uitwerken voor Randstad: klanten lenen liever tijdelijk personeel in dan permanente krachten op de loonlijst te zetten.

Met Tempo Team verliest Randstad inmiddels voor het tweede opeenvolgende kwartaal terrein op de concurrentie. Detacheringsdochter Yacht, waar het al meer dan twee jaar hommeles is, zag de omzet volgens bekend patroon dalen met een ‘enkelcijferig percentage'. Het afgelopen jaar moest Randstad binnen de publieke sector een omzetkrimp van 17 procent slikken.

Concurrenten voorbij
Nederland was in het tweede kwartaal goed voor een autonome groei van 7 procent, naar 724 miljoen euro, vooral gedragen door industrie en de technische sector. Daarmee deed Randstad het in ieder geval flink beter dan concurrenten USG People (2 procent) en Manpower (drie procent).

De winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill (ebita) kwam in de maanden april-mei-juni uit op 153,5 miljoen euro tegen 123 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet klom met 13 procent tot 3,9 miljard euro.

De brutomarge daalde naar 18,4 procent vergeleken met 18,7 voor het tweede kwartaal van 2010, maar verbeterde wel ten opzichte van het eerste kwartaal (18,1 procent). Scheutig met vooruitzichten was Noteboom niet. Daarvoor zullen er in de Verenigde Staten en Europa te veel bedreigingen op de loer liggen.




Gerelateerde artikelen